top of page

MUSICAL JOURNEY

Indonesië Nederland

Sinta Wullur is geboren in Bandung, Indonesië (1958). Hier groeide zij op met de klassieke pianomuziek van haar moeder, een pianiste met een florerende lespraktijk. Op haar tiende verhuisde zij met haar ouders naar Nederland.

Klassiek piano

2B%20conservatorium_edited.jpg

Haar muzikale opleiding begon aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, waar zij van 1976-1982 piano studeerde bij Willem Brons. Op het conservatorium kwam zij in aanraking met de daar opgestelde Javaanse gamelan van Elsje Plantema.

Balinese gamelan

4_edited.jpg

Zij vervolgde haar muziekstudie met een studiereis naar Bali (1983). Hier leerde zij verschillende gamelangenres spelen, wat leidde tot de oprichting van twee gamelangroepen: gong kebyar Tirta (1985) en gendèr wayang ensemble Irama (1987). Samen met Henrice Vonck organiseerde zij vele  projecten met gerenommeerde Balinese artiesten.  

Hedendaagse compositie

11. Ton de Leeuw.Bewerkt.jpg

Vanaf 1985 studeerde Sinta compositie aan het Sweelinck Conservatorium (Amsterdam) bij Ton de Leeuw. Zij vervolgde haar studie bij Louis Andriessen en Theo Loevendie aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag). Vanaf 1986 componeert zij voor diverse ensembles en festivals in binnen- en buitenland.

Indiase zang

32_edited.jpg

Om haar wens, het integreren van de Indiase raga en tala systemen in haar composities, te realiseren, nam Sinta van 1989 tot 1995 lessen Indiase zang; dhrupad bij Uday Bhawalkar en khayal bij Koustouv Rai. 

In de periode 2014-2016 ondernam zij studiereizen naar Calcutta om haar Indiase zang te verdiepen bij Sanchita Chowdury. 

'East meets West' 
lezingen & presentaties

Sintaconferentie.jpeg

Door haar affiniteit met en specialisatie in de verbinding van oosterse en westerse muziekculturen, is Sinta een graag geziene spreker op conferenties en seminars voor componisten wereldwijd. Zij gaf presentaties over de muzikale overbrugging van culturen in Nederland, Bulgarije, Japan, Nieuw Zeeland en Indonesië.

Chromatische gamelan

Sinta chromatic gamelan laag.jpg

Om haar compositorische mogelijkheden te vergroten, nam Sinta het initiatief tot de bouw van de chromatische gamelan, en richtte samen met componist (echtgenoot) Jan Rokus van Roosendael ensemble en stichting Multifoon op (1993). In het kader van de Cultuur Nota (2000-2008) organiseerde Multifoon samen met Raras Budaya een aantal projecten met zowel traditionele als vernieuwende gamelanmuziek.

Toondichteres des Vaderlands

25%20met%20Andre%20Kuipers_edited.jpg

In 2002 werd Sinta verkozen tot Toondichteres des Vaderlands. In dat kader werd zij uitgenodigd om een eigen festival te programmeren: Gamelan and Voice Expeditions. Ook kreeg zij de gelegenheid om een compositie te maken voor astronaut André Kuipers. De opname van die compositie, Trip, nam hij in 2004 mee de ruimte in.

Muzikale reizen 2013-2016

33_edited.jpg

Van 2013 tot 2015 ondernam Sinta een aantal studiereizen naar afwisselend Indonesië en India. Hier zocht zij samenwerking met lokale musici en trad met hen op bij diverse gelegenheden; van concerten in Calcutta (India) tot het internationale Sanur Festival (Bali) en het Sun Eclipse Festival (Sulawesi).

Piano en zang
improvisaties

zang3.jpg

Vanaf 2012 onderneemt Sinta Wullur als improviserend en uitvoerend musicus muzikale expedities in de wereld van de Indiase raga. Daarnaast ontwikkelt zij een eigen idioom in haar  pianospel, gebaseerd op gamelanritmes. In haar zang past zij ook Javaanse vocale zangtechnieken toe. Voor de uitvoering van deze grensvervagende muziek richt zij diverse ensembles op.

Muziekacademie
docent, coach, workshops

WS3.jpg

Als docent en coach heeft Sinta een geheel eigen stijl ontwikkeld, waarop zij haar kennis over de uiteenlopende percepties van muziek in diverse culturen overbrengt. Haar veelzijdige educatieve aanbod is ondergebracht in de Muziekacademie.

© 2021 Sinta Wullur Music

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page